Την πεποίθηση του ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να κάνει μια συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εξέφρασε ξανά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εμφανίστηκε πάντως πιο επιφυλακτικός ανακαλώντας και την εμπειρία του από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχε με τον Πούτιν.
“Είναι προς το συμφέρον της Μόσχας να κάνει τη συμφωνία. Πιστευω οτι θέλει [ο Πούτιν] να κανει τη συμφωνία, μπορει να κανω λαθος, αλλά το πιστευω”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι “αυτό είναι που κάνω όλη μου τη ζωή, κάνω συμφωνίες. Πριν ερθω [στον Λευκό Οίκο] δεν υπήρχε καμια επικοινωνία με τη Ρωσία, αλλα στις πρώτες μου επικοινωνίες ήταν ο Πούτιν και πιστεύω ότι θελουν να τελειωσουν τον πόλεμο”.
“Ο πόλεμος δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει και μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο”, πρόσθεσε. “Τώρα η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο και να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ουκρανίας”, δήλωσε. “Οι ΗΠΑ έδωσαν περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να ανακτήσουν ένα μέρος των χρημάτων”.
Έκανε λόγο για μεγάλες αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης [Μπάιντεν], υπογραμμίζοντας πως η δική του κυβέρνησή “χαράσσει νέα πορεία” για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Από την πλευρά του ο Γαλλος πρόεδρος ανακαλώντας τη δική του εμπειρία από τις συνομιλίες με τον Πούτιν ανέφερε ότι “πάντα είναι καλό να συζητάς, ακόμα και όταν διαφωνείς. Ωστόσο, εγώ τελείωσα τις συνομιλίες μετά τη Μπούχα και τα εγκλήματα πολέμου. Τώρα υπάρχει μια νέα ευκαιρία λόγω της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η εμπειρία μου είναι η εξής… στον παρελθόν διαπραγματευτήκαμε την ειρήνη αλλά λόγω της έλλειψης εγγυήσεων ασφαλείας ο Πούτιν παραβίασε την ειρήνη. Ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εισβολή αυτός το αρνιόταν. Γι’ αυτό μονο αν εισαι ισχυρος μπορείς να έχεις σεβασμό”.
Σημειώθηκε πρόοδος – Δουλεύουμε για να χτίσουμε διαρκή ειρήνη
Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Τραμπ, επισημαίνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος: “Δουλέψαμε πολυ για μία πρόταση που θα είναι αποδεκτή από την Ουκρανία. Ο Τραμπ θα συναντηθεί σύντομα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και για το θέμα των ορυκτών και σπάνιων γαιών. Παράλληλα, μπήκαμε σε λεπτομέρειες για την πρόταση που αφορα την εκεχειρία και θα δομήσουμε τις συζητήσεις μας σε αυτη τη βάση. Δουλεύουμε για να χτίσουμε διαρκή ειρήνη. Οι εγγυήσεις ασφάλειας, τα ορυκτά, το θέμα της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και της οικονομίας όλα αυτά εξετάζονται. Θέλουμε ειρήνη, όχι μια γρήγορη συμφωνία”.
“Η ερήνη αυτη δεν θα σημαίνει παραδοση της Ουκρανίας”, τόνισε.
Επανέλαβε εξάλλου ότι τα στρατεύματα που θα στείλει η Ευρώπη στην Ουκρανία θα έχουν ειρηνευτική αποστολή. “Δεν θα πάνε στην πρώτη γραμμή ή στα κατεχόμενα, θα είναι μια ειρηνευτική δύναμη – θα δείχνει αλληλεγγύη”.
Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι εκτός από τη Γαλλία υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι που έχουν δείξει ότι θέλουν να διαθέσουν προσωπικο ή/και εξοπλισμό ή να βοηθήσουν με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Το ερωτημα ειναι ποια θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, ανέφερε.