Με στόχο να «σβήσει» τις επισημάνσεις των διεθνών οίκων για το υψηλό χρέος της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε μια ακόμα κίνηση-ματ: πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου, 10 χρόνια πριν τη λήξη τους.
Μετά την εξόφληση των 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα επιταχύνει και την αποπληρωμή των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει από τις χώρες της Ευρωζώνης μέσω του πρώτου προγράμματος βοήθειας (GLF). Ήδη έχει ξεπληρώσει πρόωρα 18,55 δισ. ευρώ — δόσεις που κανονικά έληγαν μέχρι και το 2032 — και το σχέδιο προβλέπει να κλείσει όλο το GLF ως το 2031.
Η πρόωρη αποπληρωμή γίνεται αξιοποιώντας τα διαθέσιμα του Δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ από τον ESM. Έτσι, όχι μόνο μειώνεται το δημόσιο χρέος κατά 18,55 δισ., αλλά εξοικονομούνται και περίπου 840 εκατ. ευρώ από τόκους.
Στόχος: Αξιοπιστία και προετοιμασία για το μέλλον
Πέρα από το άμεσο όφελος, η πρόωρη αποπληρωμή έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Από το 2033, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει τα 90 δισ. ευρώ του δεύτερου μνημονίου (EFSF), μαζί με τόκους 25 δισ. που ήταν σε αναστολή πληρωμής μέχρι τότε. Η πρόωρη κίνηση τώρα, ελαφρύνει τις πιέσεις για το μέλλον.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει και στην αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα «Α», που είχε πριν τα μνημόνια. Όσο η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και επιστρέφει πλήρως στις αγορές, θα πρέπει να είναι πιο «ανθεκτική» σε μελλοντικές κρίσεις — και αυτό επιτυγχάνεται με λιγότερο χρέος και καλύτερη πιστοληπτική εικόνα.