Σε κίνηση-σταθμό προχωρά το υπουργείο Εργασίας, καθώς η υπουργός Νίκη Κεραμέως αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να προσκαλέσει τους κοινωνικούς εταίρους (εργαζόμενους και εργοδότες) σε διάλογο για αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στόχος; Να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των συλλογικών συμβάσεων και να καλυφθεί με αυτές το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2022/2041). Σήμερα, συλλογική σύμβαση καλύπτει μόνο περίπου 30% των εργαζομένων (800.000 άτομα από τα 2,8 εκατ. συνολικά), ενώ ο ευρωπαϊκός στόχος απαιτεί να καλύπτονται 2,2 εκατ. άτομα.
Τι αλλάζει;
Η κυβέρνηση ετοιμάζει «οδικό χάρτη» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με βασικούς άξονες:
🔹 Μείωση του ποσοστού εργοδοτών που απαιτείται για να κηρυχθεί μια σύμβαση υποχρεωτική για όλον τον κλάδο – από το 50%+1 στο 40%. Αυτό αναμένεται να ξεμπλοκάρει πολλές διαπραγματεύσεις που σήμερα “κολλάνε”.
🔹 Θεσμοθέτηση ενός βασικού πλαισίου οικονομικών δεδομένων που θα λαμβάνονται υπόψη πριν από κάθε διαπραγμάτευση: οικονομική κατάσταση του κλάδου, μέσος μισθός, κερδοφορία κ.λπ. Σκοπός είναι ο διάλογος να γίνεται στη βάση ρεαλιστικών στοιχείων.
📍Για παράδειγμα: αν ένας κλάδος εμφανίζει υψηλά κέρδη, δεν θα μπορεί να αποφεύγει τις αυξήσεις μισθών επικαλούμενος δυσκολίες.
Τι θα κερδίσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις;
🔸 Πιο δίκαιοι μισθοί, με αυξήσεις που αντανακλούν τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων
🔸 Περισσότερα επιδόματα (γάμου, παιδιών, σπουδών κ.ά.)
🔸 Υγιής ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις και τόνωση της παραγωγικότητας
🔸 Καλύτερη εργασιακή σταθερότητα και προστασία
Συμβάσεις σε… λίστα αναμονής
Ο διάλογος ξεκινά με εκκρεμότητες: υπάρχουν τρεις κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, αλλά δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί υποχρεωτικές:
- Τουρισμός – αφορά 150.000 εργαζόμενους με αυξήσεις 5% (2025) και 3% (2026), και δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.
- Ταξιδιωτικά γραφεία – περίπου 20.000 εργαζόμενοι περιμένουν την επέκταση της νέας σύμβασης που έχει ήδη κατατεθεί.
- Βιομηχανία καλλυντικών – 10.000 εργαζόμενοι σε αναμονή.
Το μεγάλο στοίχημα
Η αύξηση των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση για την Υπουργό Εργασίας, με στόχο να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου, εντός ενός πλαισίου ρεαλισμού και διαφάνειας.