Η Αγία Σοφία, το εμβληματικό αυτό μνημείο της Κωνσταντινούπολης με ιστορία σχεδόν 1.500 ετών, μπαίνει σε μια νέα εποχή αποκατάστασης, με επίκεντρο τον τρούλο της. Όπως δήλωσαν ειδικοί τη Δευτέρα, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα συντήρησης που έχουν γίνει ποτέ στο ιστορικό αυτό κτήριο.
Αρχικά, ο θόλος θα καλυφθεί για να προστατευθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ στη συνέχεια θα αφαιρεθεί το υπάρχον μολύβδινο κάλυμμα, ώστε να προχωρήσουν οι επισκευές και η ενίσχυση της κατασκευής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα πραγματικά δομικά προβλήματα θα φανούν μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες σε βάθος.
Ένα κτήριο γεμάτο μυστικά
Η Αζνού Μπιλμπάν Γιαλτσίν, ιστορικός τέχνης με ειδίκευση στο Βυζάντιο, εξηγεί ότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που «πάντα κρύβει εκπλήξεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί να σχεδιάζεις κάτι με ακρίβεια, αλλά όταν ανοίγεις ένα σημείο, όλα μπορούν να αλλάξουν».
Οι επισκευές θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στα σημεία που θεωρούνται ευάλωτα σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με σχετικές προσομοιώσεις – κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα, όπως η Τουρκία.
Η Αγία Σοφία παραμένει ανοιχτή
Παρά την πολυπλοκότητα των εργασιών, η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό και τους πιστούς, γεγονός που – όπως εξηγούν οι ειδικοί – κάνει το έργο ακόμα πιο απαιτητικό.
Ο Αχμέτ Γκιουλέκ, ειδικός στη συντήρηση πολιτιστικών αγαθών, και ο Χασάν Φιράτ Ντίκερ, καθηγητής αρχιτεκτονικής, επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, λόγω των πολλών απρόβλεπτων παραμέτρων όπως οι καιρικές συνθήκες ή η ανακάλυψη νέων προβλημάτων.
Από τον ναό, στο τζαμί, στο μουσείο και πάλι πίσω…
Η Αγία Σοφία κουβαλά μια βαριά ιστορία: χτίστηκε το 537 μ.Χ. ως χριστιανικός ναός, μετατράπηκε σε τζαμί το 1453 μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, έγινε μουσείο το 1935 με απόφαση της τότε κοσμικής τουρκικής δημοκρατίας και επαναλειτούργησε ως τζαμί το 2020, ύστερα από απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η νέα αυτή φάση αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, αποτελεί όχι μόνο τεχνική πρόκληση αλλά και ιστορική ευκαιρία: να διαφυλαχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά μνημεία της ανθρωπότητας για τις επόμενες γενιές.