Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει έως και 50 δισ. δολάρια για αμερικανικά όπλα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να καλύψει οικονομικά την επόμενη δόση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, προσφέροντας έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ασφάλειας με τις ΗΠΑ.
«Είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε. Αν θέλετε τα χρήματα σε ταμείο ή απευθείας, δεν μας νοιάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί λίστα αιτημάτων προς τις ΗΠΑ και πως η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται θετική.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Ουκρανία δεν ζητά το πακέτο βοήθειας δωρεάν, αλλά το θεωρεί ως επένδυση στην ασφάλειά της για το μέλλον.
Πρώτη προτεραιότητα: τα Patriot
Η βασική επιδίωξη του Ουκρανού προέδρου είναι η απόκτηση δέκα προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, τα οποία –όπως εξήγησε– θα προστατεύσουν τη χώρα τόσο τώρα όσο και μετά το τέλος του πολέμου.
«Αυτά τα συστήματα είναι εγγύηση ασφάλειας. Μπορούμε να βρούμε τα 30 ή 50 δισεκατομμύρια που απαιτούνται», είπε.
Η προμήθεια τέτοιου τύπου αμερικανικών οπλικών συστημάτων θα καθιστούσε την Ουκρανία έναν παραδοσιακό πελάτη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον.
Πολιτικό παρασκήνιο και πιέσεις από τον Τραμπ
Η πρόταση του Ζελένσκι έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Κιέβου βρίσκονται υπό έντονη διαπραγμάτευση, ειδικά μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Ο Τραμπ είχε δηλώσει πως θέλει ανταλλάγματα για την αμερικανική υποστήριξη των τελευταίων ετών:
«Βάλαμε πολλά χρήματα στην Ουκρανία. Θέλουμε κάτι πίσω – σπάνιες γαίες, πετρέλαιο, ό,τι μπορούμε να πάρουμε», είχε πει τον Φεβρουάριο.
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν θα καλύψει αναδρομικά το κόστος των όπλων που στάλθηκαν στο παρελθόν, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων όρων για μελλοντική στήριξη.
«Κατανοούμε ότι η παρούσα αμερικανική διοίκηση δεν κάνει τίποτα χωρίς αντάλλαγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.