Τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν μέσα στο 2024, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης στο Σουδάν. Τον ανησυχητικό αυτό απολογισμό παρουσίασε ο Ντάνιελ Ο’ Μάλεϊ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Σουδάν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται απλώς για «την κορυφή του παγόβουνου».
«Αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουμε καταγράψει άμεσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Πορτ Σουδάν. «Υπολογίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».
Ένας Πόλεμος Χωρίς Τέλος
Ο πόλεμος στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 2023, όταν ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό, με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και την παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
Η βία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 13 εκατομμύρια πολίτες έχουν ξεριζωθεί. Ο λιμός έχει ήδη πλήξει αρκετές περιοχές, καταστρέφοντας τις βασικές δομές του κράτους.
Η Οδύνη των Οικογενειών και η Δράση του Ερυθρού Σταυρού
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προσπαθεί να εντοπίσει τους αγνοούμενους και να ενισχύσει τη δουλειά των ιατροδικαστών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν σωρούς και να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς ταφές.
«Για τις οικογένειες των εξαφανισμένων, το να μην ξέρουν τι έχει συμβεί με τους δικούς τους ανθρώπους είναι μια διαρκής, ανοιχτή πληγή», ανέφερε ο Ο’ Μάλεϊ.
Κλιμάκωση των Συγκρούσεων στο Νταρφούρ
Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που έχουν εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Νταρφούρ. Επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους στην Ελ Φάσερ, την τελευταία πρωτεύουσα πολιτείας της περιοχής που δεν ελέγχουν ακόμα.
Την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον καταυλισμό Ζαμζάμ, κοντά στην Ελ Φάσερ, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, κατά την επίθεση σκοτώθηκαν πάνω από 400 άμαχοι.
Ο Ο’ Μάλεϊ δήλωσε: «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ελ Φάσερ και καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διασφαλίσουν τη δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης για τους αμάχους».
Σεξουαλική Βία ως Όπλο Πολέμου
Ο Ο’ Μάλεϊ αναφέρθηκε επίσης στην έξαρση σεξουαλικής βίας, χαρακτηρίζοντάς την πιο εκτεταμένη σε σχέση με άλλες ένοπλες συρράξεις. Τα θύματα περιλαμβάνουν γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμα και άνδρες.
Ανεξάρτητες οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ, έχουν καταγγείλει μαχητές των ΔΤΥ για συστηματική χρήση της σεξουαλικής βίας – από βιασμούς και σεξουαλική σκλαβιά μέχρι εξαναγκαστικούς γάμους. Οι ΔΤΥ αρνούνται τις κατηγορίες.
Ο Κίνδυνος Διάσπασης του Σουδάν
Η χώρα εμφανίζει σοβαρά σημάδια αποσύνθεσης. Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Μπουρχάν ελέγχουν κυρίως το βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ οι ΔΤΥ έχουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του νότου και της δύσης.
Ο ΟΗΕ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των ΔΤΥ για δημιουργία δικής τους κυβέρνησης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο «κατάτμησης» του Σουδάν.