Μια σημαντική πρωτοβουλία που διευκολύνει τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην απονομή των βραβείων Prix Galien Greece 2025 στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως είπε, «την επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία: την αυτόματη αναγνώριση ειδικότητας και εξειδίκευσης γιατρών που την έχουν αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες». Βασική προϋπόθεση είναι η ειδικότητα να είναι σε ισχύ και να αντιστοιχεί σε ανάγκες του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή η αλλαγή ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή διακεκριμένων επιστημόνων από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Όπως είπε, «θέλουμε οι Έλληνες επιστήμονες να βλέπουν το μέλλον τους εδώ, σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει ποιότητα ζωής με επαγγελματική προοπτική».
Μιλώντας για τα Prix Galien, ανέφερε πως πρόκειται για μια γιορτή προς τιμήν της ελληνικής και διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας, των ανθρώπων που καινοτομούν και βελτιώνουν τη δημόσια υγεία. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κόμβο φαρμακευτικής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή, με 45 εργοστάσια και κάλυψη άνω του 60% των εγχώριων αναγκών σε φάρμακα.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο στρατηγικής σημασίας, με επενδύσεις που μέχρι στιγμής πλησιάζουν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση, όπως είπε, στηρίζει την προσπάθεια με μείωση γραφειοκρατίας, φορολογικά κίνητρα, επενδυτικό clawback και ενίσχυση της έρευνας και των κλινικών μελετών.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη λειτουργία του ΕΣΥ ως ενιαίας εθνικής προτεραιότητας, όπου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται με στόχο την καλύτερη φροντίδα του ασθενούς. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού, εντός και εκτός χώρας.
Αναφέρθηκε στα νέα εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην ίδρυση του AI Factory στο Λαύριο, με τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» να αποτελεί βασική υποδομή για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά στον τομέα της υγείας.
Όπως είπε, η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση υγειονομικών δεδομένων μπορούν να προσφέρουν νέα φάρμακα και υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και να καταστήσουν την Ελλάδα κόμβο καινοτομίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Σημείωσε επίσης ότι το φάρμακο δεν είναι απλώς ένα προϊόν – είναι βασική ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει τριετή συμφωνία-πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα σκευάσματα στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Εξέταζεται επίσης η δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας, που θα διευκολύνει την ταχύτερη ένταξη νέων φαρμάκων στη λίστα αποζημίωσης, ενώ δρομολογούνται βελτιώσεις στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στην κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων.
Υπενθύμισε τις ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στη φαρμακοβιομηχανία και αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει σταδιακά το clawback μέσα από μεταρρυθμίσεις και ελέγχους πραγματικού χρόνου, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το σύστημα horizon scanning και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση των κλινικών μελετών, που από 100 το 2019 έχουν φτάσει τις 564 και στοχεύουν στις 1.000 έως το 2027. Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μελέτη φάσης Ι στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ταλέντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα, και πρέπει να επενδύσει τολμηρά στην έρευνα και την καινοτομία, ενισχύοντας τη διεθνή της παρουσία στις βιοεπιστήμες και τη φαρμακοβιομηχανία.
Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στη σημασία της πρόληψης στη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε τις ασθένειες αντί να τις θεραπεύουμε. Οι προληπτικές εξετάσεις, είπε, έχουν ήδη αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα και έχουν κυριολεκτικά σώσει ζωές.
Με θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους βραβευθέντες, ιδιαίτερα στην ερευνήτρια κυρία Αποστολοπούλου, έκλεισε τον λόγο του με μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και του ΕΣΥ.