Η τελετή ταφής του πάπα Φραγκίσκου ολοκληρώθηκε στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, έναν χώρο ιδιαίτερα αγαπητό στον εκλιπόντα ποντίφικα, αφιερωμένο στην Παναγία. Παιδιά, πρόσφυγες, μετανάστες, άστεγοι – άνθρωποι που ο ίδιος αποκαλούσε “φίλους του” – άφησαν λευκά λουλούδια δίπλα στον τάφο του, σε μια απλή αλλά συγκινητική χειρονομία αγάπης.
Κοντά στον τόπο ανάπαυσής του βρίσκεται η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, μπροστά στην οποία συνήθιζε να προσεύχεται. Κατά μήκος της πομπής, που διήρκεσε περίπου έξι χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, πλήθος κόσμου στάθηκε για να προσευχηθεί και να αποχαιρετήσει τον “πάπα των φτωχών” με χειροκροτήματα και σιωπηλές ευχές.
Αύριο, οι καρδινάλιοι θα προσκυνήσουν στον ίδιο ναό, ενώ από τη Δευτέρα θα ανοίξει για όλους τους πιστούς.
Η Κηδεία του Ποντίφικα
Η τελετή διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Με πένθιμους ήχους καμπάνας και με πλήθη συγκεντρωμένα κατά μήκος της διαδρομής, η νεκρική πομπή οδήγησε το φέρετρο του πάπα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν, σύμφωνα με το Βατικανό – αριθμός που, όπως ανακοινώθηκε αργότερα από τις ιταλικές αρχές, ξεπέρασε συνολικά τις 400.000.
Η τελετή ξεκίνησε στις 10:10 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία ήταν κατάμεστη. Εκεί βρέθηκαν δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθισε πολύ κοντά στο φέρετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού, ως ένδειξη του ιδιαίτερου δεσμού τους.
Την τελετή τέλεσε ο γηραιότερος καρδινάλιος, Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, με ένα λιτό και ανθρώπινο τελετουργικό, όπως το είχε επιλέξει ο ίδιος ο πάπας Φραγκίσκος.
Ο Λόγος του Καρδινάλιου
Ο καρδινάλιος Ρε μίλησε με ζεστά λόγια για τη ζωή και το έργο του Φραγκίσκου. Τόνισε τη βαθιά ανθρωπιά του, την αφοσίωση στους αδύναμους και τη σταθερή επιμονή του για ειρήνη. Θύμισε τη χαρακτηριστική εικόνα του πάπα στο πασχαλινό μήνυμα, όταν – παρά τα προβλήματα υγείας του – ευλογούσε το πλήθος από το παπικό όχημα.
Αναφέρθηκε στα πρώτα του ταξίδια, στη Λαμπεντούζα και στη Λέσβο, όπου στάθηκε πλάι σε μετανάστες και πρόσφυγες, δίνοντας έμφαση στη φράση του Φραγκίσκου: «κανείς δεν σώζεται μόνος του». Ένα μήνυμα ενότητας και συμπερίληψης που χαρακτήρισε ολόκληρη την πορεία του.
Όπως είπε: «Ήταν γεμάτος κατανόηση, απλότητα και ενσυναίσθηση. Μιλούσε ακόμα και σε εκείνους που ένιωθαν μακριά από την Εκκλησία. Για εκείνον, η Εκκλησία έπρεπε να έχει πάντα τις πόρτες της ανοιχτές».
Η Συγκίνηση του Κόσμου
Η τελετή ολοκληρώθηκε με προσευχές και αναγνώσεις στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα, αναδεικνύοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Καθολικής Εκκλησίας. Το πλήθος συγκινήθηκε βαθιά, ιδίως κατά τις αναφορές στην προσφορά και την ταπεινότητα του Φραγκίσκου.
Πριν από το τέλος, εψάλη το “Χριστός Ανέστη”, μια κίνηση που συμβολίζει όχι μόνο την ελπίδα της Ανάστασης, αλλά και την επιθυμία του Φραγκίσκου για έναν κοινό εορτασμό Πάσχα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων – ένα όραμα ενότητας μέχρι την τελευταία του στιγμή.