Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Ουκρανία περίπου στις 10:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας και τοπική), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ και δεν θα είναι ανοιχτές στον Τύπο.
Παρά τη σημασία της συνάντησης, δύο ηχηρές απουσίες ξεχωρίζουν: ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμμετάσχουν. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε προτείνει συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, ωστόσο το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ρωσική αποστολή, που απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη, όπως ο σύμβουλός του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Από αμερικανικής πλευράς, εκπρόσωποι του Ντόναλντ Τραμπ –ο οποίος αυτή την περίοδο περιοδεύει σε χώρες του Κόλπου– θα συμμετάσχουν, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τους στενούς συνεργάτες του, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε δημόσια τον Πούτιν να παραστεί στις συνομιλίες, λέγοντας πως αν δεν φοβάται, πρέπει να εμφανιστεί. Μέχρι χθες, ο Ζελένσκι ταξίδευε προς την Τουρκία για να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με πηγές να αναφέρουν πως θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μόνο αν είναι και ο Πούτιν παρών.
Σε βραδινό του μήνυμα, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί μόλις ξεκαθαριστεί ποιος συμμετέχει. Όπως είπε, οι απαντήσεις για το πώς ξεκίνησε και πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος βρίσκονται στη Μόσχα, αλλά η λύση εξαρτάται από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Τραμπ φέρεται να στηρίζει την πρόταση για άμεση εκεχειρία 30 ημερών, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον Ζελένσκι. Ο Πούτιν, ωστόσο, ζητά πρώτα να υπάρξει διάλογος για τις λεπτομέρειες, πριν δεσμευτεί σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.
Ένα ακόμα θέμα που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου – κάτι που ανέφερε Ρώσος βουλευτής, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα ανέφερε πως είχε επαφή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, για να του παρουσιάσει το όραμα της Ουκρανίας για ειρήνη και να υπάρξει συντονισμός ενόψει των συνομιλιών.