Σε περιδίνηση φαίνεται να βρίσκεται η ευρωπαϊκή διπλωματία για το Ουκρανικό ενώ οι ΗΠΑ απαντούν μάλλον δηκτικά στην άρνηση Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρότασή τους για εγγυήσεις ασφάλειας έναντι παραχώρησης του 50% των σπανίων γαιών του ουκρανικού υπεδάφους.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπράιαν Χιουζ, αν και δεν επιβεβαίωσε ρητά την αμερικανική προσφορά, είπε σε δήλωσή του ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι είναι κοντόφθαλμος έναντι της εξαιρετικής ευκαιρίας που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στην Ουκρανία».
«Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κουραστεί να στέλνει πρόσθετη αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία και ο Χιουζ είπε ότι μια συμφωνία για τα ορυκτά θα επέτρεπε στους Αμερικανούς φορολογούμενους να «ανακτήσουν» τα χρήματα έχουν σταλεί στο Κίεβο ενώ παράλληλα θα ανέπτυσσε και την οικονομία της Ουκρανίας.
Ο Χιουζ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «οι δεσμευτικοί οικονομικοί δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η καλύτερη εγγύηση ενάντια σε μελλοντική επιθετικότητα και αναπόσπαστο μέρος της διαρκούς ειρήνης». Πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ το αναγνωρίζουν αυτό, οι Ρώσοι το αναγνωρίζουν και οι Ουκρανοί πρέπει να το αναγνωρίσουν».
Στο Μόναχο, αναφέρει το BBC, υπάρχουν δύο έντονα διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της ΕΕ.
- H μία ακολουθεί το μακροχρόνιο δόγμα του ΝΑΤΟ ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή «για όσο χρόνο χρειαστεί». Αυτή η άποψη υποστηρίζει ότι – λόγω των κυρώσεων και του πολέμου – η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα και ότι εάν η Ουκρανία μπορέσει να αντέξει μερικούς μήνες, τότε η επίθεση της Ρωσίας θα εξαντληθεί και η Ουκρανία θα είναι σε ισχυρότερη θέση για διαπραγμάτευση από ό,τι σήμερα.
- Η άλλη άποψη είναι ότι όλα έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει τον χρόνο ή την υπομονή για αυτό, θέλει αυτός ο πόλεμος να τελειώσει τώρα και προχωρά γρήγορα με τα μάτια της στραμμένα σε μια συμφωνία με τον Πούτιν.
Η Ευρώπη και η Ουκρανία προσπαθούν να προσεγγίσουν τη νέα (και ανεπιθύμητη) αυτή πραγματικότητα, εξ ου και η αναταραχή των συναντήσεων και η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
Αλλά οι ενδείξεις είναι ότι ο Λευκός Οίκος είναι αποφασισμένος να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα, αγνιοώντας τις διαμαρτυρίες της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων συμμάχων της, ακόμη και με τον κίνδυνο να ανταμείψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή του σε κυρίαρχο ευρωπαϊκό έθνος.
Συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ
Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασαν εκτάκτως στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δρομολογεί έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία στις 17 Φεβρουαρίου, παρουσία και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι παρόντες θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά και οι ηγέτες Πολωνίας, Γερμανίας και Ιταλίας.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας με ανάρτησή της στο Χ σχολίασε τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέροντας ότι «η Ευρώπη παραμένει ισχυρά ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Σύντομα θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».