Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές σε όλη την Ευρώπη έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μια ανησυχητική τάση: ολοένα και περισσότερα παιδιά και έφηβοι, ακόμη και 14 ετών, συλλαμβάνονται για το σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους όπως συναυλίες, εμπορικά κέντρα και τόπους λατρείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι δράστες συχνά προσελκύονται από ακραίες ιδεολογίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με τους νέους να εκτίθενται σε ακραία προπαγάνδα και βία μέσα από κοινωνικά δίκτυα.
Για παράδειγμα, στην Αυστρία, μια 14χρονη από το Μαυροβούνιο συνελήφθη πέρυσι επειδή φέρεται να σχεδίαζε μια επίθεση, και στο σπίτι της βρέθηκαν προπαγανδιστικά υλικά του Ισλαμικού Κράτους, όπως και επικίνδυνα αντικείμενα. Παράλληλα, άλλοι έφηβοι στη Βιέννη και σε άλλες πόλεις εμπλέκονται σε σχέδια που σχετίζονται με επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή των ακραίων ιδεολογιών στους νέους.
Η Επιρροή του Διαδικτύου και των Social Media
Αυτό που κάνει την κατάσταση πιο επικίνδυνη είναι η ριζοσπαστικοποίηση που λαμβάνει χώρα μέσω του διαδικτύου, όπου οι νέοι επηρεάζονται από κοινότητες που προωθούν ακραίες ιδέες. Κοινωνικά δίκτυα όπως το TikTok και το YouTube, καθώς και άλλες πλατφόρμες, ενισχύουν αυτή τη διαδικασία, με τους αλγορίθμους τους να προβάλλουν συνεχώς περιεχόμενο που είναι όλο και πιο βίαιο και ακραίο. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, ένας στους πέντε υπόπτους για τρομοκρατία είναι παιδί, ενώ παρόμοια φαινόμενα καταγράφονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η διάδοση της εξτρεμιστικής προπαγάνδας έχει επηρεάσει τη νέα γενιά, η οποία νιώθει συχνά απογοητευμένη και απομονωμένη. Η έλλειψη ψυχολογικής στήριξης, τα προσωπικά τραύματα ή η κοινωνική απομόνωση τους ωθούν σε αυτές τις επικίνδυνες κοινότητες, οι οποίες τους παρέχουν έναν τρόπο να εκφραστούν και να ανήκουν κάπου. Όμως, η επιρροή αυτών των ιδεολογιών δεν περιορίζεται μόνο στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό – και η ακροδεξιά προσφέρει έναν άλλο δρόμο ριζοσπαστικοποίησης, με νέους να ενδίδουν στην “υπεροχή της λευκής φυλής”.
Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ριζοσπαστικοποίηση
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει κάνει τη ριζοσπαστικοποίηση πιο γρήγορη και επικίνδυνη. Οι εξτρεμιστές δεν χρειάζονται πια προσωπική στρατολόγηση. Το διαδίκτυο τους επιτρέπει να φτάσουν σε χιλιάδες νέους μέσω φακέλων βίντεο και εικόνας που είναι φτιαγμένοι για να προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις. Η τεχνολογία κάνει τη διαδικασία στρατολόγησης εκατό φορές πιο αποτελεσματική από ότι πριν.
Αυτή η εξέλιξη καθιστά τη ριζοσπαστικοποίηση πολύ πιο δύσκολη να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί, γιατί οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα εργαλεία επικοινωνίας, όπως το Signal, για να οργανώσουν τα σχέδιά τους χωρίς να εντοπίζονται εύκολα από τις Αρχές. Οι ανήλικοι συχνά ανταλλάσσουν φωτογραφίες και απειλές χωρίς να συνειδητοποιούν πλήρως τις συνέπειες των πράξεών τους.
Το Παράδειγμα της Υπόθεσης Γκαντάεφ
Η υπόθεση του 19χρονου Τσετσένου Αμπντούλ Κερίμ Γκαντάεφ, ο οποίος κατηγορείται για σχέδιο επίθεσης στη Βελγική συναυλιακή αίθουσα Botanique, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της νέας γενιάς εξτρεμιστών. Ο Γκαντάεφ, σε ηλικία μόλις 19 ετών, είχε εμπλακεί σε επικίνδυνες διαδικτυακές κοινότητες και είχε εκφράσει δημόσια υποστήριξη για τρομοκρατικές ενέργειες. Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για πιο έγκαιρους εντοπισμούς και στήριξη των νέων που κινδυνεύουν να ριζοσπαστικοποιηθούν.
Η Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Κρίσης
Η αύξηση των τρομοκρατικών περιστατικών στην Ευρώπη, με τα θύματα και τις επιθέσεις να πολλαπλασιάζονται, απαιτεί άμεση δράση. Οι αρχές και οι γονείς πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση στον ψηφιακό κόσμο. Η ενίσχυση της ενημέρωσης για τους κινδύνους που κρύβονται στο διαδίκτυο και η ψυχολογική υποστήριξη στους νέους θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικά βήματα προς τη μείωση αυτής της επικίνδυνης τάσης.
Το θέμα αυτό επισημαίνει τη σημασία της σωστής καθοδήγησης και προστασίας της νέας γενιάς από τις επικίνδυνες ιδεολογίες που κυκλοφορούν διαδικτυακά, εξασφαλίζοντας έτσι έναν πιο ασφαλή και ισχυρό κοινωνικό ιστό για το μέλλον.