Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Νίκης, τιμώντας τα 80 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία. Το κλίμα, όμως, φέτος είναι πιο τεταμένο από ποτέ, καθώς οι φόβοι για πιθανές ουκρανικές επιθέσεις σκιάζουν τους εορτασμούς.
Στο Κρεμλίνο όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία – μια επίδειξη δύναμης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία. Ωστόσο, η παρουσία ουκρανικών drones το τελευταίο διάστημα και οι πρόσφατες επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους έχουν φέρει ανησυχία και νευρικότητα. Το CNN σημειώνει ότι η φετινή επέτειος, λόγω της βαρύτητάς της, αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό στόχο για το Κίεβο.
Η παρουσία ξένων ηγετών, με κορυφαίο τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς. Πολλοί εκτιμούν πως η τριήμερη εκεχειρία που πρότεινε η Μόσχα είχε ως στόχο να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης. Ωστόσο, η Ουκρανία απέρριψε αυτή την πρόταση, αντιπροτείνοντας παύση των εχθροπραξιών για 30 ημέρες – κάτι που η Ρωσία απέρριψε με τη σειρά της.
Η ένταση έχει αυξηθεί, με τον επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών να δηλώνει πως «οι Ρώσοι θα χρειαστούν ωτοασπίδες», αφήνοντας ξεκάθαρες υπόνοιες για πιθανές ενέργειες την ημέρα των εορτασμών. Ο στρατιωτικός αναλυτής Μικ Ράιαν εξετάζει την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης και βάζει στο τραπέζι τέσσερα βασικά ερωτήματα: μπορεί η Ουκρανία να ξεπεράσει τα ρωσικά μέτρα αεράμυνας; Τι έχει να κερδίσει ή να χάσει; Και μήπως τελικά όλα είναι μέρος ενός στρατηγικού αντιπερισπασμού;
Όπως εξηγεί, η Ουκρανία έχει αποδείξει πως διαθέτει τα μέσα να πλήξει στόχους εντός της Μόσχας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μια τέτοια επίθεση σήμερα θα είχε έντονο συμβολικό αντίκτυπο, δείχνοντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την πρωτεύουσα ούτε την εικόνα ισχύος του σε μια τόσο συμβολική ημέρα. Επιπλέον, θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα και στο εξωτερικό, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η Ρωσία δεν είναι αήττητη και ίσως να επηρεάσει τις συζητήσεις για πιθανές ειρηνευτικές λύσεις.
Παρά τα πιθανά οφέλη, τα ρίσκα είναι εξίσου μεγάλα – ίσως και μεγαλύτερα. Η παρουσία ξένων ηγετών καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα ευαίσθητη, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα μεταξύ αμάχων ή διπλωματικών προσώπων θα μπορούσε να έχει σοβαρό πολιτικό κόστος για την Ουκρανία. Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια απαιτεί τεράστια επιχειρησιακή προετοιμασία και δέσμευση πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, σε πιο κρίσιμα στρατιωτικά μέτωπα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, πάντως, αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Ουκρανίας. Μια επίθεση στην Κόκκινη Πλατεία ενόσω βρίσκεται εκεί ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κίνας και να επηρεάσει τη μέχρι τώρα στάση της στο θέμα της ρωσικής εισβολής. Παράλληλα, θα μπορούσε να διαταράξει την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ειδικά σε μια περίοδο που το Κίεβο έχει ανάγκη από τη στήριξη της Ουάσινγκτον.
Γι’ αυτό, καταλήγει ο αναλυτής, είναι πιο πιθανό όλη αυτή η συζήτηση για επίθεση στην παρέλαση να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παραπλάνησης. Οι δηλώσεις των Ουκρανών και οι πρόσφατες επιθέσεις με drones ίσως έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή της Μόσχας και να την αναγκάσουν να ενισχύσει την άμυνα της πρωτεύουσας, αφήνοντας άλλα σημεία πιο ευάλωτα. Αν η Ρωσία μετέφερε μονάδες αεράμυνας στη Μόσχα, όπως φαίνεται, τότε ενδεχομένως η Ουκρανία να έχει δημιουργήσει περιθώρια για πλήγματα σε πιο στρατηγικούς στόχους αλλού.
Όπως λέει και ο Μικ Ράιαν, «η πιο επιτυχημένη εξαπάτηση είναι αυτή που πείθει τον αντίπαλο να πιστέψει κάτι που ήδη φοβάται». Και ίσως, αυτή ακριβώς να είναι η ουκρανική στρατηγική για την ημέρα της 9ης Μαΐου.