Αναταράξεις επικρατούν στον αλβανικό συνασπισμό VLEN («Αξίζει»), που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Όλα δείχνουν πως το κόμμα του υπουργού Υγείας Άρμπεν Ταραβάρι ετοιμάζεται να αποχωρήσει, δημιουργώντας ένταση και αβεβαιότητα στην κυβερνητική συνοχή.
Η κρίση έχει προκύψει από έντονες διαφωνίες για το αν ο συνασπισμός εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αλβανικής μειονότητας, αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», το κόμμα του Άρμπεν Ταραβάρι και το ισχυρότερο από τα τέσσερα κόμματα του VLEN, αποφάσισε να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, με δικά του ψηφοδέλτια για τους δημοτικούς συμβούλους. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα του συνασπισμού, τα οποία ήθελαν ενιαία παρουσία.
Ο Ταραβάρι δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές αποφάσεις χωρίς αξιολόγηση και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Αν αυτό δεν τους αρέσει, ας μας διαγράψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι άλλοι τρεις ηγέτες του VLEN κατηγόρησαν τον Ταραβάρι για υπονόμευση και παρασκηνιακές επαφές με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Ο Ίζετ Μετζίτι, από το Δημοκρατικό Κίνημα, δήλωσε: «Αν δεν θέλει συνεργασία μαζί μας, ας πάει ανοιχτά με το διεφθαρμένο DUI».
Παρότι η αποχώρηση του κόμματός του από τον VLEN θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ο Ταραβάρι ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι συμμετέχουν τέσσερα αλβανικά κόμματα και το δικό του είναι ένα από αυτά.
Η δημοτικότητά του έχει ανέβει σημαντικά, ιδιαίτερα μετά τις άμεσες ενέργειές του για την περίθαλψη των τραυματιών από την πολύνεκρη πυρκαγιά στην πόλη Κότσανι.
Ο VLEN δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο για να αποτελέσει αντίβαρο στο ισχυρό και μακροχρόνιο DUI. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν ανομοιογενή συνασπισμό, με διαφορετικές ατζέντες και φιλοδοξίες, γι’ αυτό και η κρίση θεωρείται αναμενόμενη.
Η στάση του συνασπισμού απέναντι στην τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να ενταχθεί αναφορά στη βουλγαρική μειονότητα –βασική απαίτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ– έχει χαρακτηριστεί υποτονική. Ο πολιτικός αναλυτής Σέφερ Σελίμι σχολίασε ότι ο VLEN δεν άσκησε καμία πίεση στον πρωθυπουργό Μίτσκοσκι και υποτάχθηκε στις πολιτικές του.
Στο μεταξύ, η Αλβανία προχωρά γρήγορα στην ευρωπαϊκή της πορεία, έχοντας ήδη ανοίξει τρεις θεματικές ενότητες στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ η Βόρεια Μακεδονία παραμένει στάσιμη.
Η εσωτερική πολιτική διαμάχη έχει και περιφερειακή διάσταση. Ο VLEN στηρίζεται ανοιχτά από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, ενώ το DUI έχει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Οι σχέσεις των δύο τελευταίων είναι τεταμένες και ουσιαστικά ανύπαρκτες τα τελευταία δύο χρόνια.
Κατά συνέπεια, η μάχη για την κυριαρχία στην αλβανική πολιτική σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά εντάσσεται και στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι των Βαλκανίων.