Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις προκύπτουν στο πλαίσιο της θαλάσσιας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, όπως φάνηκε από το ουκρανο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Συμμετοχή ελληνικών εταιρειών με προτάσεις
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, δέκα κορυφαίες ελληνικές εταιρείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για έργα που σχετίζονται με την αποκατάσταση των ουκρανικών λιμένων και της ναυτιλιακής υποδομής. Ανάμεσά τους, μια ναυτιλιακή εταιρεία ρυμουλκών, σε συνεργασία με ενεργειακή εταιρεία, πρότειναν λύσεις για την ανέλκυση πλοίων και την ενεργειακή αυτονομία λιμενικών εγκαταστάσεων.
Η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος για την Ουκρανία
Το Υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων και Εδαφών της Ουκρανίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένα έργα, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην αποκατάσταση των θαλάσσιων μεταφορών και της εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα.
Η υφυπουργός Maryna Denysiuk εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την ελληνική κυβέρνηση και τις εταιρείες για την υποστήριξή τους, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη χρήση των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, σε μια περίοδο κατά την οποία η Μαύρη Θάλασσα παραμένει αποκλεισμένη.
Κοινό σχέδιο με την Εσθονία για τις θαλάσσιες συνδέσεις
Το ουκρανικό Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε στους Έλληνες εκπροσώπους το «Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Θαλάσσιας Σύνδεσης», το οποίο έχει εκπονηθεί από κοινού με την Εσθονία από τις αρχές του 2024. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την αποκατάσταση κρίσιμων θαλάσσιων διαδρόμων, τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία ασφαλών διαδρομών εξαγωγής.
Στόχος η ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως η συμμετοχή της Ελλάδας, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως, ενισχύει όχι μόνο τη ναυτιλιακή επανεκκίνηση της Ουκρανίας, αλλά συμβάλλει ενεργά και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.